Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΤΣΑΠΟΥΡΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες στο Νομό Κιλκίς
Καλλιεργείται από το 1923,κατά άλλους και παλαιότερα,στους βόρειους οικισμούς του Δήμου Αξιούπολης.
Είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε αρρώστιες που προσβάλουν άλλες ποικιλίες και έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ράντισμα, δύο επεμβάσεις είναι υπέρ αρκετές, η μία με θείο και η άλλη με χαλκό,στην αρχή της ανάπτυξης του.
Το σταφύλι είναι μέτριο με μικρές ρώγες πολύ κοντά η μία στην άλλη, με σκληρό και λευκό σάρκωμα, ο φλοιός είναι κόκκινος με πολύ έντο
νο χρώμα.
Η στρεμματική του απόδοση είναι 800 -900 (μέγιστο0 ανά στρέμμα και η απόδοση του σε μούστο ανά κιλό σταφυλιού είναι 500-550 γραμμάρια.
Το κρασί είναι μεστό, με δυνατή, γεμάτη γεύση,χρώμα βαθύ κόκκινο και με μπουκέτο αρωμάτων βατόμουρου,αχλαδιού, μήλου κερασιού.

3 σχόλια:

  1. πολυ καλο σταφυλι.εκανα κρασι εξαιρετικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Ελληνικότατο Τσάμπουρνο οφείλεται και η ονομασία της δημοφιλούς "Γαλλικής" ποικιλίας Cabernet. Τσάμπουρνο-Τσαμπερνέ-Καμπερνέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν τον ποταμό Άρδα και την μουστάρδα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή